Gasten

Onze gastsolisten

De Swinging Affair Big Band treedt regelmatig op met gastmuzikanten. Maar hier kennis met ze!

Frank In Person solist tijdens het Lions Lentefeest én onze komende Theatershow!

Frank In Person (F.I.P.) maakte een feest van ons optreden tijdens het Lions Lentefeest op 9 april 2016 en is weer onze gast tijdens onze Theatershow op 22 februari 2019! F.I.P. (1966) groeide op in een artistieke familie en werkte later als DJ/producer en fotograaf. Hij had nooit gedacht aan een zangcarrière. Toch begon hij eind 2004 met zingen en werd onmiddelijk ontdekt door Erwin Sjoerdsma van AT Productions. F.I.P. z’n entertainment-carrière begon…
“Is hij aan het playbacken?” is een veelgehoorde vraag tijdens en na optredens. Logisch, als je ziet met welk een relaxed gemak hij de hits van ‘The Voice’ laat herleven… Cliff Stark, voormalig trombonist van Sinatra in Las Vegas, zei onlangs over F.I.P.: “This Dutch singer is amazing! That’s as close as anyone else I’ve heard!” F.I.P. treedt op tijdens feesten en events samen met z’n combo and bigband The Skyline Orchestra. Zo brengt ‘Young Blue Eyes’ een treffende en respectvolle hommage aan Ol’ Blue Eyes… Niet alleen in Nederland, ook in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Curaçao, Bali, Thailand, Japan en recentelijk China! Hij was te zien op tv bij o.a. IDOLS, Dancing On Ice en Barend & van Dorp en deed tv & radiocommercials/jingles voor TNT, Douwe Egberts, Ruud de wild en Edwin Evers.
Bijzondere optredens die F.I.P. al mocht verzorgen waren op het verjaardagsfeest van Ivanka Trump, tijdens de Miljonair Fair en bij bedrijven als Holland Casino, Microsoft, Eyeworks, Unicef, Warchild, De Efteling en Liebherr. Verder trad hij op tijdens de huwelijkfeesten van Armin van Buuren, Reinout Oerlemans, Lex Harding en Jaap van Zweden. Hij geeft regelmatig shows in o.a. Studio 21, RAI, Ahoy, Westergasfabriek, Hart van Holland, MS Rotterdam en SS Rotterdam.
F.I.P. deelde het podium met o.a. Jan Vayne, Hans Klok, Do, Monique Klemann, Jeroen van der Boom, Vera Mann, Karin Bloemen en Lee Towers. Tot slot bracht hij een cd uit: Blue Eyes Cocktail. Het resultaat is een meer dan interessante cocktail van nummers met ‘n chique en warme sound. Beluister ze hier!

Bart van Lier schittert op het Zeeland Jazz Festival

Mis het niet! Op 16 juni 2018 treedt Bart van Lier met Swinging Affair op tijdens het Zeeland Jazz Festival, om 17.00 uur in de Koveniersdoelen. Bart van Lier (1950) is de belangrijkste trombonist van zijn generatie in de conventionele jazzstijlen. hij begint als studiomuzikant, ontwikkelt zich geleidelijk tot toonaangevend solist en wordt later ook een belangrijke mentor van een complete trombonegeneratie.
Als jazzimprovisator combineert hij een grote fijnzinnigheid en een uitgekiende techniek – die hij dagelijks gewetensvol op peil houdt – met een hang naar avontuur. Geen twee solo’s van hem zijn gelijk en elke solo is een sprong in het diepe. De jury die hem in 2000 de ‘Jazz in Duketown Award’ uitreikt, oordeelt: “Zijn stijl kenmerkt zich door een vloeiende melodievoering, gekoppeld aan een fabuleuze techniek. Hij kan de uitersten van zijn instrument bereiken en doet dat op smaakvolle en artistieke wijze. Techniek is daarbij niet het uitgangspunt, maar dient de muze.”
Meer lezen? Lees zijn portret op de site jazzhelden.

Paul van der Feen te gast op het Zeeland Jazz Festival

Wat hebben we genoten van ons optreden met Paul van der Feen op 16 juni 2016 tijdens het Zeeland Jazz Festival! Hij wordt immers beschouwd als een van Nederlands toonaangevende saxofonisten. Als lid van een buitengewoon muzikaal gezin groeide Paul al musicerend op met zijn broers Mark, Matthijs en Clemens met wie hij het Feenbrothers Quartet vormde. Paul begon op 16 jarige leeftijd zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam en beëindigde deze op tweeëntwintig jarige leeftijd in New York.
De daaropvolgende jaren exploreerde Paul verschillende muziekstijlen zoals funk, fusion, hip-hop en klassiek maar werd door het herontdekken van John Coltrane naar de jazz getrokken. Paul speelde met talloze musici en formaties uit binnen- en buitenland waaronder het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en hij was prijswinnaar op de prestigieuze White Foundation World Saxophone Competition. Hierna vormde Paul zijn eigen jazzkwartet waarmee twee Deloitte Jazz Award nominaties in de wacht sleepte.
Sinds 2005 is Paul een van de solisten van het Metropole Orkest waarmee hij, onder leiding van Vince Mendoza, speelde met wereldsterren als Chaka Khan, Herbie Hancock, Elvis Costello, Gregory Porter, Hank Jones, Bob Brookmeyer, Al Jarreau en John Scofield. Met hem participeerde Paul in een met meerdere Grammy Awards bekroonde opnamen.
Naast het Metropole Orkest speelt Paul sinds 2010 in groepen zoals het Clazz Ensemble, de Radio 6 groep The Obsessions, de Clemens van der Feen Band en de Dj Maestro Blue Note Trip. Ook richtte hij samen met drummer Roy Dackus de groepen Odyssee en Inception op, waarin Paul naast sax ook piano speelt en die respectievelijk gitarist Anton Goudsmit en trumpetist Alex Sipigin in de gelederen heeft.
Sinds 2015 studeert Paul Theologie en schrijft hij artikelen over de relatie tussen God en muziek.
Mark van der Feen steelt de show tijdens het Zeeland Jazz Festival
mark
Ook met Mark van der Feen (1972) trad Swinging Affair op tijdens het Zeeland Jazz Festival (19 juni 2016). Mark volgde zijn conservatoriumopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, onder andere bij Rob van Bavel. In 1998 behaalde hij met zeer goed gevolg zijn solistendiploma. Mark participeerde in concoursen in Nederland, Frankrijk en Zwitserland en behaalde o.a. een tweede prijs tijdens het Classic FM pianoconcours (1998), tweemaal de Steinway-prijs tijdens het Internationale Piano Concours van Montreux (1999, 2002) en diverse publieksprijzen.
Mark speelt op verschillende podia en in diverse groepen mee. Als vaste pianist speelt hij in de New Generation Big Band, een 18-koppige band, die voor hun samenwerking met het bekende duo Pete Philly en Perquisite, de Gouden Greep 2006 won. In maart 2007 is hun nieuwe album ‘Had je wat’ uitgekomen. Ook speelt hij in het combo van de saxofonist Slobodan Trkulja, waarmee zij vaak spelen met musici zoals Jesse van Ruller. Verder speelt Mark regelmatig met andere jazzmusici zoals Paul van der Feen en Benjamin Herman en met musici als Louis van Dijk, Peter Beets, Paula Morelenbaum, Lilian Viera en René Groothof.
Ook heeft Mark zijn eigen repertoire, dat hij al ten gehore bracht op podia in diverse steden. Tijdens deze soloconcerten speelt hij o.a. de ‘Rhapsody in Blue’ en weet hij als geen ander klassieke muziek en jazz met elkaar te combineren.
Trompettist Rik Mol solist tijdens de Frank Sinatra Show
BB29-2

Op 12 december 2015 was Rik Mol onze gast tijdens de Frank Sinatra Show! Rik Mol begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding, met privélessen bij Maurice André en Theo Mertens. Tijdens privélessen van Wynton Marsalis maakte hij kennis met de jazz en was hij verkocht. Al in zijn schooltijd speelde hij vaak ‘s avonds in jazzclubs. Als jonge trompettist won hij allerlei prijzen en concoursen, zoals: de European Trumpet Contest, Yamaha Soloist Award, Prinses Christina Concours 2004, Prins Bernhardfonds Cultuurprijs 2006 en Cultuurprijzen van de provincie Zeeland (2008) en gemeente Goes (2009).
Mols debuutalbum What’s On Tonight?! verscheen aanvankelijk in eigen beheer, maar werd later uitgegeven door Challenge Records. Dit debuut was genomineerd voor een Edison. Zijn tweede album Funk On Me, dat meer funk en soul bevat en waarop Nate James een aantal zangpartijen voor zijn rekening neemt, verscheen bij Rough Trade Records. In 2009 nam Mol onder zijn alias ‘Angelo’ het duet op ‘Dat kind met zijn trompet’ samen met Frans Bauer, waarvoor Bauer en Angelo op 28 januari 2010 een Platina Award kregen. Angelo was speciale gast in de theatertournee Frans Bauer in Concert VIII door Nederland en België.
Onder de naam ‘Ryan Ricks’ nam Mol een easylisteningalbum op. Dit album, begeleid door de single ‘Golden Brown’, kwam in België uit. Terwijl de trompettist zelf op tournee was door Azië, nam het album vrijwel direct na verschijning een enorme vlucht in de Vlaamse hitlijsten, met een nummer 1-positie als resultaat. Hij speelde als Ryan Ricks concerten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland.
Mol speelde samen met onder meer: Steve Lukather, Michael Bolton, Chaka Khan, Basement Jaxx, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Eric Alexander, Metropole Orkest, WDR Big Band, Alain Clark, René Froger, Gregory Porter, Armin van Buuren, Nueva Manteca, Cubop City Bigband, Deborah Brown en Christian McBride Big Band.
Sinds september 2015 is Mol docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Per 1 januari 2016 is hij in vaste dienst als solo-trompettist bij het Metropole Orkest.